1. ÖDEV ÇOCUĞUNUZUN SORUMLULUĞU
Çocuğunuza, ödev yapmanın onun sorumluluğunda olan bir davranış olduğunu ayrıntılı şekilde anlatın. Bunu yalnız başına öğrenemez. Kısa periodlarda oturma alışkanlığını birlikte kazanabilir, zamanla birlikte olduğunuz bu süreyi azaltarak ihtiyaç duyduğunda ona yardım edebileceğini hatırlatabilirsiniz.
2. MÜKEMMEL OLMASI GEREKMİYOR
Ödevlerin mükemmele ulaşmasının beklenmediği, sadece üzerinde yeterli süre ve gayretle çalışılması gerektiğini hatırlatın. Hata yapabileceğini ve bunun çok normal olduğunu bilmesini sağlayın.
3. PROGRAMLI VE TUTARLI OLUN
Okul başladığı günlerden itibaren çocuğunuzun yaşına ve dikkat süresine uygun bir plan oluşturun. Bu konuda tutarlı olun ve bahanelere izin vermeyin. Genelde çocuklar ”bir kalemimi açıp geliyorum”, ”silgimi bulamıyorum”, ”tuvaletim geldi” gibi bahanelerle derse oturmayı ertelemeye çalışabilirler.
4. TV, BİLGİSAYAR, TABLET VE OYUN ÖDEVLERDEN SONRA
Eve geldikten sonra bir şeyler yemesini ve bir süre dinlenmesini sağlayın. Televizyonu, bilgisayarı, tableti açmasına ya da oyunla ilgilenmesine ödevleri bittikten sonra izin verin. Çocuklar bu konuda tutarlı olmadığınız taktirde boşlukları değerlendirmekten kaçınmazlar. Uzun süre tutarlı davranış göstermeniz süreç sonunda alışkanlık kazanmasına yardımcı olacaktır.
5. OYUN ZAMANI
Çocuğunuzun yaşı küçükse ödevlerini bitirdikten sonra beraberce vakit geçirebileceğiniz bir ”oyun zamanı” koymaya gayret edin.
6. MOTİVASYONU ARTTICAK PEKİŞTİREÇLER
Sürekli ”ders çalış” demek onu bu konuda hem bunaltacak hem de sözlerinizin etkisini yitirmesine neden olacaktır. Bunun dışında ödev sonrasında ilgisini çekecek farklı aktiviteler planlayabilirsiniz.
7. EN ZOR VE EN UZUN ÖDEVDEN BAŞLAMASINI SAĞLAYIN
Ödev yapmaya en uzun ve zor gelen ödevinden başlamasını ve giderek daha kolaylarına geçmesini sağlayın. Giderek yorulacağından en zevklileri ve kolayları daha rahat yapacaktır.
8. ÇALIŞMA ORTAMINDA SAKİNLİK VE SESSİZLİK
Ders çalıştığı ortamın etrafında onun dikkatini dağıtacak televizyon sesi, küçük kardeşin odada dolaşması, telefonların durmadan çalması gibi uyaların olmamasına dikkat edin.
Sevgiler,
Psikolog Gülizar ŞEHİTOĞLU
Sorularınızı gulizarsehitoglu@gmail.com adresine gönderebilirsiniz.