Özgüven gelişimi bebeklikten itibaren başlar, çocukluk dönemiyle gelişir. Ebeveynlerin ve bebekle yakından ilgilenen kişilerin bu gelişim döneminde payı büyüktür.
Çocuklar insanların onlar hakkında yaptıkları yorumlara bakarak kendilerini değerlendirirler. Eğer çocuğa çok zeki olduğu söylenirse, buna inanır ya da tam tersi ne kadar işe yaramaz ve kötü olduğu söylenirse yine duyduklarına inanır ve benlik algısı zarar görebilir. Bu süreç çocukluktan gençliğe ve hatta yetişkinliğe kadar bütün hayatı etkilenebilir. Bu yüzden, çocuklar ne kadar küçük olursa olsun duyduklarına inanır ve kendini buna inandırırlar.
Aile ortamı özgüven gelişiminde çok önemlidir. Aile içindeki boşanma, taciz ya da ölüm gibi olaylar bu gelişimi kötü yönde etkileyebilir. Ani değişim içeren stresli olaylar özgüveni kötü etkilerken, olağan ve güvenilir olaylar özgüveni pekiştirir.
Özgüvenin büyük kısmını, başkalarına güvenme, değerli hissetme ve sevgiyi hak etme düşüncesi oluşturur. Bunlar, deneyimlenen ve çocuklukta öğrenilen şeyler olarak yetişkinlikteki özgüvenimizi şekillendirir.
Çocukların gerekli ilgiyi görmemesi ya da suiistimal edilmesi bütün hayatlarını etkileyecek ilişki problemlerine yol açabilir. Ne kadar sevildiğini ve takdir edildiğini bilmek, başkalarının dediklerinden yola çıkarak kendini değerlendirmek, başarı hissi ve başkalarıyla olan ilişkilerimizi ve özgüvenimizib nasıl olacağını belirler.
Düşük özgüvenin belirtilerini, arkadaş edinmekte problem yaşamak, öfke nöbetleri ve zorbalık yapmak gibi kötü davranışlar ve depresyon olarak söyleyebiliriz.
Çocuğunuzun özgüvenini arttırmak için şu yöntemleri deneyebilirsiniz:
1. Çocuğunuzu takdir edin ve onu sevdiğinizi söyleyin.
2. Birlikte zaman geçirin.
3. Yaptığı seçimler ve kendi bağımsızlığı için onu destekleyin.
4. Onun fikirlerine gerçekten önem verip saygıyla dinleyin.
5. Çocuğunuzu yeni ve onun fiziksel ve zihinsel yetilerinin gelişimine uygun aktiviteler yapmasına için teşvik edin.