Tuvalet Eğitimi

Tuvalet alışkanlığının kazanılma süresi çocuktan çocuğa değişmektedir. Çocuğun bu alışkanlığı kazanıp kazanmaması başarı ya da başarısız tanımlamaları ile ilgili değildir. Çocuklar, sadece gelişimsel olarak hazır olduklarında bu beceriyi kazanırlar.

Bu aşamada; çocuğun tuvalet eğitimindeki başarı ya da başarısızlığı asla çocuğun zekâsı ile ilişkilendirilmemelidir. Çocuklar başarılı olduğunda abartılı tepkilerden kaçınılmalıdır. Tuvalet eğitimi uzun zaman alabileceğinden zaman ve ebeveynlerin sabrını gerektiren bir süreç olacaktır.

Çocuklara tuvalet eğitimi verirken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır;

*Çocuklar genelde iki ya da iki buçuk yaşında tuvalet eğitimine hazır olurlar. Bu üç yaşa kadar sürebilir.

*Gün içinde en az iki saat altı kuruysa, uykudan kuru kalkabiliyorsa, tuvaleti geldiği zaman bu çocuğun yüzünden ve beden dilinden anlaşılabiliyorsa, bezi ıslak olduğunda rahatsız oluyorsa çocuğun tuvalet eğitiminin verilmesine hazır olduğu söylenebilir.

*Tuvalet alışkanlığının kazandırılmasında ilk belirtiler çok önemlidir. Çocuk sabah kalktığında, yemeklerden sonra ve tuvaleti geldiğine dair belirtileri farkedildiğinde, tuvalete gitmesi için teşvik edilmelidir.

*Doğru zaman olduğuna karar verildikten sonraki kısımda, çocukla bunun üzerine konuşmalar yapılmalıdır. Konuşmayı çocuğun ilgisini çeken bir hale getirebilmek için masallar ya da çizgi filmlerdeki kahramanların tuvaletini nereye yaptığı gibi konular konuşulabilir.

*Çocuk tuvalet ihtiyacı olduğunda söylemesi için teşvik edilmeli ve cesaretlendirilmelidir.

*Başlangıçta çocuk anne baba ile birlikte tuvalette bulunabilir, sifonu çekerek oynayıp çocuğun oturağı incelemesine izin verilebilir. Bu durum çocuğun oturağın kendine ait olduğunu anlamasına yardım etmek açısından yararlı olacaktır.

*Çocuğu güdülemek için ödül yerine övgü kullanılmalıdır, çünkü çocuk kazandığı bu beceriyi ileride sadece ödül almak için kullanabilir.

*Çocuğu tuvaleti geldiğinde zorla tuvalete götürmemek gerekir. Bu davranış çocukta tuvalet ile zorlamanın ilişkilendirilmesine yol açabilir.

*Çocuk gün içinde 2 ya da 3 kez 5-10 dakikalık zaman dilimlerinde lazımlıkla oturtulabilir. Bu uygulamayı yemekten 20-30 dakika sonra yapmak en uygunu olacaktır.

*Bu süreçte çocuk asla utandırılmamalı ve cezalandırılmamalıdır.

LEARN AND PLAY UZMANLARINDAN

Psikolojik Danışman Esma TETİK

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s