1.Sınıfta Çocuğunuzu Neler Bekliyor?

OKUMA

Bir çok anne babanın 1. sınıf başında ilgilerinin en yoğun olduğu konu okuma’dır. Anasınıfın da olduğu gibi 1.sınıfta da normal gelişim oldukça geniş bir dağılım gösterir. Fakat çocukların çoğunluğu 1.sınıfa okumaya hazır olarak başlarlar. Çocuğunuzun hangi seviyede olduğu değil,ne kadar ilerlediği önemlidir.
Okumaya öğrenme oldukça kişisel bir gelişim sürecidir. Okumayı erken öğrenme başarının temel ölçüsü hiçbir zaman değildir. Eğer çocuğunuz okumada ilerlemekte kaydetmiyorsa hemen panik olmayın. Her çocuğun farklı yollarla,farklı metotlarla okuma öğrendiğini,bireysel farklılıkların önemli olduğunu unutmayın. Ayrıca okuma problemlerinin görsel, hafızayla ilgili problemlerden, düşük motivasyondan, başarısızlık korkusundan kaynaklanabiliyor olabileceğini göz önünde bulundurun. Böyle bir durumda mutlaka öğretmeniyle iletişim kurmaya çalışın. Onun yaklaşımını ve beklentilerini öğrenin.
Ayrıca sizde çocuğunuza sıkça kitap okuyarak, kitap okuma alışkanlığını zevkli hale getiren bir model oluşturun. Fakat hiçbir zaman zorlayıcı olmayın.

YAZMA

1.sınıfta diğer önemli bir konu ise yazmadır. Yıl içinde çocuklar harflerle çalışmada, harflerin seslerinde, kelimelerde ilerleme kaydederler. Uzun ve tamamlanmamış cümleler kurabilirler. Yazım kuralları tamamen göz ardı edilmez,hatalar düzeltilir,fakat yaratıcı yazı ödevlerinde ilk odak yazım kuralları değildir. Çünkü bu durum yaratıcılığı engeller. Önemli olan bir şeyi düşünme ve onun yazmaya çalışmadır. Yazma öncesinde çocuğa yardımcı olabilecek bazı etkinlikler şunlardır; çizim ve resim yapma konusunda çocuğu destekleme, boyama alıştırmaları yapma, noktalardan oluşan şekilleri birleştirerek resim yapma, şekil tamamlama, karalama defterleri ve labirentli bulmacalardır.

ARİTMETİK

Okuma ve yazma yeterliliğinin kazanılmasında olduğu gibi, sayı kavramının yerleşmesi de çocuğun kendi gelişim hızına göre olacaktır. Doğal olarak, sayı saymayı öğrenirken okuma yazma ile olduğundan daha az ve seyrek sorun yaşanır. Pek çok durumda bu alanda yaşanan sorunların nedeni okul öncesi dönemde ana babaların çocuklarından çok fazla beklentilerinin olmasıdır. Çocuğunuz kendi gelişim hızına göre bir ilerleme kaydedecek, zamanla olgunlaşacaktır. Sayısal kavramları  kavrama yetersizliğine öfkelenmeniz, onun kavrayış gücünü ilerletmeyecek, hatta tersine bir süre sonra okula başladığında bazı sorunlara yol açacaktır.
Çocuğunuzun gelişim hızını da göz önünde bulundurarak, eğer uzun süreli bir öğrenme güçlüğü söz konusu ise, bu konuyu öğretmeni ve rehber öğretmeni ile görüşün, gerekirse bir uzmandan yardım alın.

AKADEMİK OLMAYAN KONULAR

Bağımsızlık: Ona bebek gibi davranma zamanı bitmiştir. İlk haftadan sonra öğretmenler çocukların sınıfa yalnız gelmelerini isterler. Bu size zor gelebilir ama çocuğunuzun bağımsızlık duygusunu geliştirir.Çünkü bu da öğrenmek için önemli bir adımdır.
Sorumluluk: 1.sınıflar kendi kendilerini idare etmeyi öğrenmek için çok zaman harcarlar. Paltolarını asmak,ayakkabılarını bağlamak,sınav kağıtlarına isimlerini yazmak ödevlerini zamanında bitirmek,vs.Bunlar önemsiz görünebilir,fakat sınıfı düzenlemede ve öğretimin başlamasında önemli bir faktördür.
Ödevler :1.sınıf ödevleri kısa sürmelidir,1 sınıfta nitelikli sınıf çalışmaları yapmak daha yararlıdır.Ödevin asıl amacı sınıfta öğrenilenlerin tekrarıdır.İyi düzenlenmiş ödevler öğrencilerin başarısını artırır.Çünkü çocuğa sorumluluk ve öz disiplini de öğretir.Ana babaların ödev yaparken çocukla bir arada olması yayarlıdır.

Yardım etmenin en önemli yolları:

Çocuğunuzda ödevler için kesin bir zaman belirleyin.
Onunla oturun ve ne yapması gerektiğini sorun, eğer emin değilse yönergeyi birlikte okuyun.
Çocuğunuz yönergeyi anlayınca, destek için yanında olduğunuzu ama ödevi tek başına yapması gerektiğini anlamasını sağlayın.
Bitirince kontrol edin. Hata görürseniz,hemen düzeltmeyin.Yanına işaret koyun,tekrar denemesini isteyin. Eğer hala yanlış yapıyorsa ,birlikte deneyin,ama onun için yapmayın.Devam ediyorsa öğretmene bir not yazarak çocuğun konuyu anlamadığını iletin.
Ödevler bittikten sonra çocuğu ödüllendirin. En güzel ödül onaylamak ve çabasını tebrik etmektir.
Ödevler bittiğinde, eğitim araç ve gereçlerini çantasına koymasını sağlayın.

 

 

 

 

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s